You are currently viewing CUKIER KARMI RAKA

CUKIER KARMI RAKA

Zdrowie – The Epoch Times

Jennifer Sweenie

Być może słyszałeś, że cukier karmi komórki rakowe, a dowody to potwierdzają. Jednak brakującym ogniwem w tej narracji było dogłębne zrozumienie „jak” cukier karmi raka – aż do teraz. Niedawne badanie opublikowane w kwietniu 2023 w Cell odkrywa nowy mechanizm łączący niekontrolowany poziom cukru we krwi i złą dietę z ryzykiem zachorowania na raka.

Badania przeprowadzone na National University of Singapore’s Cancer Science Institute of Singapore, prowadzone przez profesora Ashoka Venkitaramana i Li Ren Konga, pracownika naukowego na Uniwersytecie Singapurskim, wykazały, że substancja chemiczna uwalniana, gdy organizm rozkłada cukier, tłumi również ekspresję genów, która zapobiegają powstawaniu nowotworów.

Odkrycie to zapewnia cenny wgląd w to, w jaki sposób nawyki żywieniowe mogą wpływać na ryzyko zachorowania na raka i wytycza wyraźną ścieżkę do zrozumienia, jak odwrócić to ryzyko za pomocą wyborów żywieniowych.

Metyloglioksal (MGO)- tymczasowy wyłącznik

Wcześniej uważano, że geny zapobiegające nowotworom muszą zostać trwale dezaktywowane, zanim powstaną złośliwe guzy. Jednak ostatnie odkrycie sugeruje, że substancja chemiczna, methylglyoxal (MGO), uwalniana za każdym razem, gdy organizm rozkłada glukozę, może tymczasowo wyłączyć mechanizmy chroniące przed rakiem.

Pan Kong, pierwszy autor badania, powiedział The Epoch Times w e-mailu: „Wykazano, że osoby chore na cukrzycę i otyłe mają wyższe ryzyko zachorowania na raka, co stanowi znaczące ryzyko społeczne.

„Nasze badanie odkryło teraz wskazówkę, która może wyjaśnić związek między ryzykiem zachorowania na raka a dietą, a także powszechnymi chorobami, takimi jak cukrzyca, które wynikają z niewłaściwej diety”.

„Odkryliśmy, że endogennie syntetyzowany metabolit może powodować błędy w naszym DNA, które są wczesnymi sygnałami ostrzegawczymi rozwoju raka, poprzez hamowanie genu zapobiegającego rakowi (znanego jako BRCA2)”.

BRCA2 to gen, który naprawia DNA i pomaga wytwarzać białko hamujące wzrost guza i proliferację komórek nowotworowych. Mutacja genu BRCA2 wiąże się przede wszystkim z wyższym ryzykiem rozwoju raka piersi i jajnika, a także innych nowotworów. Osoby z wadliwą kopią genu BRCA2 są szczególnie podatne na uszkodzenia DNA spowodowane przez MGO.

Badanie wykazało jednak, że osoby bez predyspozycji do raka również są narażone na zwiększone ryzyko rozwoju choroby z powodu podwyższonego poziomu MGO. Badanie wykazało, że przewlekle podwyższony poziom cukru we krwi może powodować zwiększone ryzyko zachorowania na raka.

„Badanie to pokazuje wpływ metyloglioksalu na hamowanie funkcji supresorów nowotworów, takich jak BRCA2, sugerując, że powtarzające się epizody złej diety lub niekontrolowanej cukrzycy mogą z czasem „sumować się”, zwiększając ryzyko zachorowania na raka” – napisał Kong.

Metyloglioksal a rak

MGO jest metabolitem glukozy – produktem ubocznym powstającym, gdy nasze komórki rozkładają cukier, głównie glukozę i fruktozę, w celu wytworzenia energii. MGO jest w stanie tymczasowo zniszczyć białko BRCA2, prowadząc do obniżenia poziomu białka w komórkach, a tym samym hamując jego zdolność do zapobiegania powstawaniu nowotworów. Im więcej cukru organizm potrzebuje do rozłożenia, tym wyższy poziom tej substancji chemicznej i tym większe ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych.

„Akumulacja metyloglioksalu występuje w komórkach nowotworowych przechodzących aktywny metabolizm” – powiedział Kong. „Osoby, których dieta jest uboga, mogą również doświadczać wyższych niż normalne poziomów metyloglioksalu. Odkryty przez nas związek może pomóc wyjaśnić, dlaczego cukrzyca, otyłość lub zła dieta mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka”.

Sam pomiar MGO jest trudny. Wczesne wykrycie podwyższonego poziomu jest możliwe dzięki rutynowemu badaniu krwi HbA1C, które mierzy średni poziom cukru we krwi w ciągu ostatnich dwóch do trzech miesięcy i jest zwykle stosowane do diagnozowania cukrzycy. Nowe badania mogą zapewnić mechanizm wykrywania wczesnych sygnałów ostrzegawczych rozwoju raka.

„U pacjentów ze stanem przedcukrzycowym/cukrzycą wysoki poziom metyloglioksalu można zwykle kontrolować za pomocą diety, ćwiczeń i/lub leków. Naszym celem jest zaproponowanie tego samego dla rodzin z wysokim ryzykiem zachorowania na raka, takich jak te z mutacją BRCA2” – powiedział Kong.

Potrzebne są dalsze badania, ale wyniki badania mogą otworzyć drzwi do nowych metod zmniejszania ryzyka zachorowania na raka.

„Ważne jest, aby pamiętać, że nasza praca została przeprowadzona na modelach komórkowych, a nie na pacjentach, więc udzielanie konkretnych porad w celu zmniejszenia ryzyka na tej podstawie byłoby przedwczesne. Jednak nowa wiedza z naszego badania może wpłynąć na kierunki przyszłych badań w tej dziedzinie i ostatecznie mieć wpływ na profilaktykę raka” – powiedział.

„Na przykład wiadomo, że uboga dieta bogata w cukier lub rafinowane węglowodany powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi. Obecnie przyglądamy się większym kohortom chorych na raka, aby połączyć te punkty”.

Związek między dietą a rakiem

Dr Graham Simpson, dyrektor medyczny Opt Health, powiedział The Epoch Times w emailu: „To geny ładują broń, ale to styl życia pociąga za spust. Każdy kęs jedzenia jest tak naprawdę informacją. Albo włączy geny długowieczności, albo włączy geny zabójcy. Tak więc rak jest w dużej mierze wywoływany przez indywidualną dietę”.

Badanie z 2018 r. opublikowane przez Cambridge University Press wykazało związek między wyższym spożyciem słodzonych cukrem napojów bezalkoholowych a zwiększonym ryzykiem nowotworów związanych z otyłością. Badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition w 2020 r. wykazały, że cukry mogą być czynnikiem ryzyka raka, w szczególności raka piersi. Komórki rakowe są głodne cukru, spożywając go w tempie 200 razy większym niż normalne komórki.

Zdrowe żywienie a ryzyko zachorowań na raka

Konsensus w sprawie najlepszego podejścia dietetycznego w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka nie został jeszcze ustalony i potrzebne są dalsze badania. Jednak nowe wyniki badania Cell dotyczącego MGO wspierają ograniczenie spożycia cukru jako sposobu na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka. Badanie opublikowane w styczniu w Diabetes & Metabolism pokazuje, że śródziemnomorski styl odżywiania może pomóc obniżyć poziom MGO.

W 2023 r. badanie opublikowane w Cell wykazało, że dieta ketogeniczna może być skuteczną interwencją żywieniową dla pacjentów z rakiem, ponieważ pomogła spowolnić wzrost komórek nowotworowych u myszy – podczas gdy przegląd opublikowany w JAMA Oncology w 2022 r. wykazał, że obecne dostępne dowody potwierdzają dietę wzbogaconą w rośliny w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka.

Dr Simpson podkreślił znaczenie prawdziwej żywności i zdrowych makroskładników odżywczych o niskiej zawartości węglowodanów dla zdrowia naszych komórek. „Mitochondria są najważniejszą cząsteczką sygnalizacyjną i organellą wytwarzającą energię w naszym organizmie. [Jedz] dużo warzyw, zdrowych białek i zdrowych tłuszczów, ryb, jajek, jogurtów” – powiedział.

„Dużo zielonych, nadziemnych warzyw, trochę owoców, wszystko, co jest naturalnie uprawiane i nie jest przetworzone”.

Copyright © 2000 – 2024 The Epoch Times Association Inc.

Dodaj komentarz

[contact-form-7 id=”298″ title=”Contact form”]