Hiperwitaminoza A: krótkie wprowadzenie
Autor: Amber O’Hearn • 24 czerwca 2025 r.
Preambuła
To mój pierwszy opublikowany post na temat hiperwitaminozy A, mimo że zacząłem pisać szkice już w 2019 roku! Jak na ironię, uważam, że ostre zatrucie witaminą A w poprzednim roku mogło znacząco przyczynić się do załamania zdrowia, z którym zmagałem się przez wiele lat, prowadząc do chronicznego zmęczenia i ostatecznie uniemożliwiając mi pisanie postów na ten temat oraz innych prac, nad którymi wtedy pracowałem. Wrócę do tej historii w innym poście.
Od tego czasu wiedza i poziom argumentacji na ten temat znacznie się poszerzyły, przez co nie wiem nawet, od czego zacząć. Po tym wstępie zacznę więc prawdopodobnie od środka i pozostawię wiele zagadek, które będą musiały zostać wyjaśnione z czasem.
Jak się tym zainteresowałem
Teorię witaminy A jako toksyny odkryłem w 2018 roku, ponieważ ktoś gdzieś w blogosferze wspomniał o intrygującym nowym poście Matta Stone’a, Witamina A: witamina czy złoczyńca?. W poście tym autor przedstawia Kanadyjczyka Granta Genereux, który opisał już swoje teorie na ten temat na swoim publicznym blogu oraz w dwóch bezpłatnych ebookach (z których inni hojnie czerpali inspirację i zarobili mnóstwo pieniędzy, udając guru – my, Kanadyjczycy, mamy chyba inne spojrzenie na świat). Wszystko to było z pewnością interesujące! Jednak prawdopodobnie uznałbym to za nic więcej niż ciekawostkę, gdyby Matt Stone nie połączył tego z dietą mięsną.
W swoim wpisie na blogu przedstawia rodzinę Andersenów, którą poznałem wirtualnie na oryginalnym forum ZIOH pod koniec 2008 roku. W tym czasie byli już od kilku lat na diecie składającej się wyłącznie z mięsa bez organów i byli szanowani jako najbardziej doświadczeni weterani, jakich znaliśmy po samym Owsleyu „The Bear” Stanleyu. Teoria Stone’a głosiła, że być może powodem, dla którego dieta mięsna była tak skuteczna nie tylko w przypadku problemów metabolicznych, ale także immunologicznych, takich jak astma i egzema Charlene Andersen, oraz wielu pozornie cudownych efektów dla zdrowia skóry i chorób autoimmunologicznych, których doświadczała społeczność mięsna, jest bardzo niska zawartość witaminy A, co pozwalało na wyleczenie populacji osób z przewlekłą, subkliniczną hiperwitaminozą A.
Biorąc pod uwagę moje ówczesne zainteresowanie wpływem diety mięsnej na mikroelementy, uznałem, że należy się temu bliżej przyjrzeć. (Niektóre z moich prac na ten temat można znaleźć w moim wykładzie CarnivoryCon na temat RDA, moim artykule Czy dieta mięsna może dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz rozdziale 2.4 podręcznika „Ketogenic” (Implications for nutrient needs)).
Warto powtórzyć, że w tamtym czasie dieta mięsna zdecydowanie sprzeciwiała się poglądowi, że aby odnieść sukces, należy spożywać podroby. Vilhjalmur Stefansson słynnie stwierdził, że powszechnym błędem jest przekonanie, że w diecie składającej się wyłącznie z mięsa konieczne jest spożywanie podrobów, chociaż wspomniał o przypadkach spożywania wątroby przez Eskimosów, więc nie mógł być całkowicie przeciwny temu rozwiązaniu. Bear nazwał wątróbkę „jednym z mięs, które należy spożywać z umiarem”, wskazując glikogen i witaminę A jako potencjalne problemy. Chociaż niektórzy z nas od czasu do czasu jedli wątróbkę (w końcu jest to pokarm pochodzenia zwierzęcego), większość po prostu tego nie robiła i głęboko odradzano traktowanie spożywania czegoś ze względu na zawartość witamin, a nie smak, jako cnotę.
Kiedy więc Matt Stone scharakteryzował dietę mięsną jako bardzo ubogą w witaminę A, miał rację. Tylko współczesna wersja tej diety kładzie nacisk na jedzenie wątroby, a właściwie wszyscy influencerzy, którzy od 2018 roku dołączyli do ruchu mięsnego i dodali do niego swoją opinię medyczną, że konieczne jest spożywanie wszystkich części zwierzęcia (a jeśli nie lubisz smaku, oto link do mojego sklepu z suplementami na wątrobę/wątroba od zwierząt karmionych trawą!), pojawił się w społeczności na kilka lat, twierdząc, że dieta mięsna nie działa, powoduje choroby lub inne podobne rzeczy.
Czy my wiemy, że to witamina, a nie toksyna?
Moja obecna teoria jest taka, że witamina A nie jest ściśle toksyną, jak twierdzą niektórzy, ale działa podobnie do kwasu linolowego. Oznacza to, że potrzebujemy jej w bardzo niewielkich ilościach, których w praktyce trudno uniknąć, więc jej niedobór powinien być rzadkością, a problemy zdrowotne pojawiają się przy znacznie mniejszych dawkach niż się powszechnie uważa. Chciałbym jednak kiedyś dokładnie przeanalizować dowody i sprawdzić, czy ta hipoteza się potwierdza.
Tematy, które chciałbym poruszyć w tej serii
· Jak przedawkowałem witaminę A i potencjalny związek z tym, co nastąpiło później
· Tak, można przedawkować witaminę A, jedząc tylko wątróbkę
· Czy to witamina, toksyna, czy jedno i drugie?
· Dlaczego osoby stosujące dietę mięsną wydają się bardziej podatne na hiperwitaminozę A?
· Co jest lepsze dla eliminacji witaminy A: dieta mięsna czy dieta wysokowęglowodanowa?
· Ciekawe pytanie dotyczące jajek
· Związek między nadwrażliwością na aldehydy i histaminę a hiperwitaminozą A
· Więcej podobieństw między witaminą A a kwasem linolowym
· Jak hiperwitaminoza A może prowadzić do dny moczanowej
· Jak hiperwitaminoza A może prowadzić do szkorbutu
