KIEDY LUDZIE SIĘ STARZEJĄ?
Starzenie się było tradycyjnie postrzegane jako synonim stałego pogarszania się stanu zdrowia, ale najnowsze badania ujawniają bardziej złożony obraz.
Według naukowców ze Stanford Medicine, którzy opublikowali badanie w środę (14 VIII 2024) w Nature Aging, starzenie się nie jest stopniowe, bo przyspiesza na kluczowych etapach życia, szczególnie w latach 40. i 60. z powodu dramatycznych zmian w naszych cząsteczkach i mikroorganizmach.
Naukowcy przeanalizowali, w jaki sposób biomarkery – cząsteczki takie jak RNA i białka, które odzwierciedlają zmiany biologiczne – zmieniają się w różnych pięcioletnich odstępach czasu u osób w wieku pomiędzy 25 a 75 lat i starszych.
W przeciwieństwie do standardowych ocen medycznych, które mogą obejmować tylko 15 do 20 pomiarów, naukowcy wykonali „dziesiątki tysięcy pomiarów”. Odkryli, że biomarkery[1] zmieniają się najbardziej dramatycznie w dwóch kluczowych okresach naszego życia: w połowie lat 40. i na początku lat 60.
Naukowcy stwierdzili, że interesujące jest znalezienie obserwowalnych zmian związanych z chorobami układu krążenia i innymi kwestiami zdrowotnymi. Jest to ważne, ponieważ uznanie takich zmian może prowadzić do podjęcia odpowiednich kroków w celu poprawy, powiedział Michael Snyder, który posiada tytuł doktora biologii i jest kierownikiem katedry genetyki i starszym autorem badania.
Dodał, że zrozumienie tych konkretnych okresów zmian może pomóc w opracowaniu interwencji.
Kluczowe okresy zmian
Naukowcy śledzili tysiące cząsteczek i drobnoustrojów w swoim badaniu. Około 81 procent cząsteczek wykazywało znaczące zmiany nieliniowe, co oznacza, że zmieniały się one bardziej w pewnym wieku niż w innym. Tylko około 7 procent zmieniało się w stałym tempie wraz z wiekiem uczestników badania.
W badaniu śledzono uczestników przez okres od dwóch do siedmiu lat. Wcześniejsze wyniki uzyskane od tej samej grupy ochotników wykazały, że nerki, wątroba, metabolizm i układ odpornościowy starzeją się w różnym tempie. Naukowcy przeanalizowali 5 405 próbek od 108 uczestników, obejmujących ponad 135 000 cech biologicznych, w tym aktywność genów, białek, metabolitów i mikrobiomów[2]. Dało to w sumie prawie 250 miliardów różnych punktów danych. Kiedy naukowcy przeanalizowali klastry cząsteczek wykazujących najbardziej znaczące zmiany, zidentyfikowali dwa krytyczne okresy: połowę lat 40. i wczesne lata 60., podczas których transformacje te były najbardziej wyraźne.
Około 40 roku życia zaobserwowano co następuje:
– Zmiany w cząsteczkach wskazywały na zmniejszoną wydajność metabolizmu alkoholu, kofeiny i tłuszczów;
– Ryzyko chorób sercowo-naczyniowych wzrosło, ponieważ płytki krwi i białka zaangażowane w krzepnięcie krwi stały się upośledzone;
– Komórki skóry i białka stały się rozregulowane, potencjalnie pogarszając strukturę i elastyczność skóry.
Około 60 roku życia wystąpiły następujące zmiany:
– Zmiany molekularne wskazywały na dalsze zmniejszenie wydajności metabolizowania kofeiny i niezbędnych kwasów tłuszczowych;
– Zmniejszyła się również produkcja nienasyconych kwasów tłuszczowych;
– Zaburzony został metabolizm glukozy, co sugeruje podwyższoną insulinooporność;
– Pogorszyła się funkcja nerek, na co wskazuje wyższy poziom azotu mocznikowego we krwi, który wskazuje, że nerki stają się mniej skuteczne w filtrowaniu odpadów z organizmu.
– Problemy z sercem nasiliły się ze względu na wzrost poziomu fenyloalaniny w osoczu, niezbędnego aminokwasu związanego z problemami z sercem;
– Wyższy poziom cytokin, białek regulujących układ odpornościowy, wskazywał na osłabienie układu odpornościowego;
Jak sobie z tym radzić?
Dla osób w wieku 60 lat korzystne może być monitorowanie czynności nerek i zwiększenie spożycia wody, sugeruje Snyder. Podobnie, osoby w wieku 40 lat powinny zwrócić uwagę na zmiany w metabolizmie lipidów i rozważyć ograniczenie tłustych posiłków. Snyder podkreślił, że te spostrzeżenia podkreślają znaczenie rozpoznawania i uwzględniania zmian biologicznych w celu skutecznego zarządzania zdrowiem wraz z wiekiem.
Główne zmiany zaobserwowane u osób w wieku 40 lat zaskoczyły Snydera i jego zespół.
Osoby w obu grupach wiekowych powinny rozważyć więcej ćwiczeń, aby wspierać zdrowie serca i zachować masę mięśniową. W wieku 40 lat dobrym pomysłem jest również picie mniejszej ilości alkoholu, ponieważ organizm nie metabolizuje go już tak dobrze – powiedział Snyder – Nie wiem też, czy byłbym w stanie przewidzieć, że u osób po czterdziestce nastąpi tak duży okres zmian.
Naukowcy początkowo myśleli, że to menopauza lub okres okołomenopauzalny mogą powodować zmiany u kobiet i wpływać na ogólne wyniki. Kiedy jednak przyjrzeli się danym osobno dla mężczyzn i kobiet, odkryli, że mężczyźni w wieku 40 lat doświadczyli podobnych zmian. „[U kobiet ludzie mogliby pomyśleć], że może to wszystko z powodu menopauzy” – mówi Synder. „Okazuje się jednak, że to samo dotyczy mężczyzn i kobiet. Sugeruje to, że chociaż menopauza lub okres okołomenopauzalny mogą przyczyniać się do zmian obserwowanych u kobiet w wieku około 40 lat, prawdopodobnie istnieją inne, bardziej znaczące czynniki wpływające na te zmiany zarówno u mężczyzn, jak i kobiet – powiedział w komunikacie prasowym pierwszy autor badania dr Xiaotao Shen, metabolomik i bioinformatyk po Stanford Medicine.
Cara Michelle Miller
ŹRÓDŁO: ZeroHedge.com
[1] Są to wskaźniki biologiczne, których używa się do oceny procesów biologicznych, stanów chorobowych lub reakcji na leczenie w organizmie. Mogą być to substancje chemiczne, geny, białka lub inne zmiany w komórkach, które wskazują na obecność choroby, stan zdrowia lub reakcję na terapię – przyp. tł.
[2] Jest to zbiór mikroorganizmów (jak bakterie, wirusy, grzyby i inne drobnoustroje), które żyją na lub w ciele człowieka, zwierząt, roślin czy środowiskach naturalnych.