Analiza dr. Jospeha Mercoli
Umiarkowane spożycie alkoholu, niegdyś uważane za nieszkodliwe, a nawet korzystne, jest obecnie uznawane za szkodliwe dla zdrowia i nie ma bezpiecznego poziomu spożycia alkoholu. Alkohol negatywnie wpływa na wiele układów organizmu, w tym na funkcjonowanie mitochondriów, zdrowie jelit, równowagę hormonalną i poziom składników odżywczych. Znacząco zwiększa ryzyko zachorowania na raka, przyczyniając się do 1 na 3 nowotworów. Wytyczne przemysłu alkoholowego dotyczące „umiaru” są mylące. Gdyby Amerykanie ich przestrzegali, sprzedaż alkoholu spadłaby o 70% do 80%. Nadmierne spożycie jest powszechne. Rosnący ruch „trzeźwych ciekawskich” dostrzega korzyści płynące z ograniczenia lub wyeliminowania spożycia alkoholu. Około 41% Amerykanów chce obecnie rzucić lub ograniczyć spożycie alkoholu.
Strategie ograniczania spożycia alkoholu obejmują edukację, wsparcie społeczności, usuwanie przyczyn, wsparcie żywieniowe i przeformułowanie relacji z alkoholem jako pozytywnego wyboru zdrowotnego. Moje rozumienie tego, co naprawdę przyczynia się do dobrego samopoczucia i długowieczności doznało nowego objawienia odnośnie konsumpcji alkoholu.
Przeprowadziłem wywiad z dr Brooke Scheller, doktorem żywienia klinicznego, założycielką Functional Sobriety (opartego na żywieniu programu redukcji spożycia alkoholu) i autorką książki „How to Eat to Change How You Drink”, która przeprowadziła szeroko zakrojone badania nad wpływem spożycia alkoholu na zdrowie. Wierzę, że te informacje mogą odmienić wasze zdrowie.
Mit „zdrowego” picia
Wiele osób uważa, że wypicie kieliszka wina do obiadu lub koktajlu dla relaksu jest nie tylko dopuszczalne, ale nawet korzystne dla zdrowia. Czerwone wino jest reklamowane ze względu na swoje przeciwutleniacze, a badania sugerują, że osoby pijące umiarkowanie żyją dłużej niż zarówno osoby pijące dużo, jak i abstynenci. Scheller i ja dyskutowaliśmy o tym, jak bardzo błędne i mylące są te badania:1
„Jest teraz więcej badań, większych badań, które pokazują, że małe ilości,” umiarkowana ”ilość alkoholu, o której wcześniej myśleliśmy, że zapewnia pewne korzyści, patrzymy teraz na te badania i mówimy, że były to błędne badania.
Grupa kontrolna, z której korzystali ludzie niepijący, była albo niepijąca, ponieważ wcześniej mieli problem z alkoholem, albo niepijąca, ponieważ mieli już wcześniej istniejące schorzenia, takie jak choroby sercowo-naczyniowe”.
W rzeczywistości nie ma bezpiecznego poziomu spożycia alkoholu, jeśli chodzi o zdrowie. Każdy drink powoduje uszkodzenia ciała na poziomie komórkowym. Jak podkreślił Scheller:
„Z mojego punktu widzenia żadna ilość alkoholu nie jest najbezpieczniejsza i uważam, że nawet jeden drink dziennie ma wpływ na zdrowie. A jeśli jesteś kimś, kto ma cukrzycę, stan przedcukrzycowy, raka lub zwiększone ryzyko zachorowania na raka, jeśli masz chorobę autoimmunologiczną, jeśli masz zaburzenia równowagi hormonalnej, problemy żołądkowo-jelitowe, to jeden drink wpływa na te objawy.
Nawet przy najniższych ilościach, jakie można spożywać, jeśli chcesz zoptymalizować zdrowie, odpowiedzią jest żadnego alkoholu.
Powszechny wpływ alkoholu na zdrowie
Negatywne skutki spożywania alkoholu są wszechobecne w całym organizmie. Oprócz uszkodzenia wątroby i ryzyka zatrucia, alkohol upośledza funkcje mitochondriów, przyspieszając starzenie się organizmu.
Zaburza mikrobiom jelitowy
Pozbawia organizm kluczowych składników odżywczych, wpływa na hormony, takie jak leptyna i grelina. Znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Przyczynia się do insulinooporności i zaburzeń metabolicznych. Zaostrza stany lękowe i depresję. Scheller wskazał, że alkohol odgrywa znacznie większą rolę w wielu przewlekłych schorzeniach zdrowotnych, niż wielu obecnie uznaje:
„Spożycie alkoholu odgrywa znacznie większą rolę w społecznych problemach zdrowotnych, niż jesteśmy to w stanie zrozumieć. Przyczyną jest brak sprawozdań i ignorowanie pytań na ten temat. Jedną z najbardziej alarmujących statystyk, którą podzieliła się Scheller, jest to, że alkohol może przyczyniać się do 1 na 3 nowotwory – i uważa, że szacunki te mogą być nawet zaniżone:
„Myślę, że może to być więcej niż 1 na 3. W zależności od tego, ile osób spożywa alkohol… Wiemy, że alkohol jest powiązany z nowotworami, w których występuje bezpośredni wpływ alkoholu, a więc rakiem jamy ustnej, gardła, przełyku, okrężnicy, ale także nowotworami hormonalnymi, takimi jak rak piersi”.
Ryzyko zachorowania na raka istnieje nawet przy niskim poziomie spożycia, co ponownie podkreśla, że nie ma „bezpiecznej” ilości alkoholu i ryzyka zachorowania na raka.
Alkohol uszkadza organizm
Aby zrozumieć, dlaczego alkohol jest tak szkodliwy, należy przyjrzeć się temu, co dzieje się w organizmie podczas picia. Przetwarzanie alkoholu zużywa dużo energii. Może to powodować wyczerpanie ważnych składników odżywczych i kofaktorów. Zapotrzebowanie energetyczne znacznie obciąża zasoby organizmu, wpływając na jego zdrowie. Ponadto proces ten tworzy szkodliwe produkty uboczne. Jednym z nich jest aldehyd octowy, toksyczny związek, który może uszkadzać komórki. Wpływa to nie tylko bezpośrednio na komórki, ale ma również szerszy wpływ na równowagę fizjologiczną organizmu.
Zakłócenie wpływa na układ hormonalny. Może zaburzać równowagę hormonów i poziom cukru we krwi. Nierównowaga ta może powodować wahania nastroju oraz skoki i spadki energii. Mogą również prowadzić do długoterminowych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca i zaburzenia czynności tarczycy. Co więcej, wątroba, która odgrywa kluczową rolę w detoksykacji szkodliwych substancji, może zostać upośledzona.
Gdy wątroba jest przeciążona, jej wydajność w przetwarzaniu innych toksyn spada, co może prowadzić do gromadzenia się toksyn w organizmie. Co więcej, wpływ ten rozciąga się na przewód pokarmowy. Uszkodzenie wyściółki jelit i zaburzony mikrobiom szkodzą zdrowiu układu trawiennego i funkcji odpornościowej. Mikrobiom to złożona społeczność mikroorganizmów w układzie pokarmowym. Może on powodować problemy trawienne, infekcje i długotrwałe problemy zdrowotne. Skutki przetwarzania trudnych substancji podkreślają potrzebę świadomej konsumpcji. Potrzebujemy dobrego odżywiania, aby zachować zdrowie.
Co więcej, alkohol wytwarza podobne szkodliwe związki jak nadmiar tłuszczów omega-6, takich jak kwas linolowy. Kiedy są metabolizowane, zamieniają się w coś, co nazywa się OXLAM, czyli utlenione metabolity linolowe. Wszystkie te cząsteczki są reaktywnymi aldehydami. Alkohol zamienia się w reaktywny aldehyd, zwany aldehydem kwaśnym, a te reaktywne aldehydy sieją spustoszenie w całym organizmie, uszkadzając mitochondria i przyspieszając starzenie na poziomie komórkowym.
Epidemia
Problematyczne picie jest również powszechne w naszym społeczeństwie. Scheller podzielił się kilkoma zaskakującymi statystykami:
„Gdyby alkohol był spożywany z umiarem – tak jak przemysł alkoholowy ostrzega na etykiecie butelki – gdyby każdy Amerykanin spożywał tylko jeden lub dwa drinki dziennie, sprzedaż alkoholu spadłaby o około 70% do 80%. Oznacza to, że kupujemy znacznie więcej alkoholu, niż potrzebujemy, aby każdy mógł wypić jednego lub dwa drinki dziennie”.
Podczas pandemii spożycie alkoholu przez kobiety wzrosło oszałamiająco aż o 41%. Nasze normy kulturowe dotyczące picia prowadzą do powszechnego nadmiernego spożycia, nawet wśród osób, które nie uważają się za mające „problem z piciem”. Na szczęście Scheller dostrzega zmianę kulturową, która zaczyna mieć miejsce:
„W kwestii alkoholu znajdujemy się w dość kluczowym momencie dla społeczeństwa. W ciągu ostatnich kilku lat po pandemii widzimy, że podczas pandemii nastąpił ogromny wzrost spożycia alkoholu …. Ale po pandemii obserwujemy ogromny trend w kierunku trzeźwości, ludzi, którzy chcą ograniczyć i ograniczyć spożycie”.
Przytoczyła, że około 41% Amerykanów chce obecnie rzucić lub ograniczyć picie. Ten rosnący ruch „trzeźwej ciekawości” uznaje, że nie musisz sięgać dna ani traktować siebie jako alkoholika, aby zdecydować, że picie mniej (lub wcale) może poprawić twoje życie.
„Nie spadłem na dno. Nie jeżdżę pod wpływem. Nie straciłem pracy. Nic nie wybuchło w moim życiu, ale doświadczam ogromnej ilości niepokoju i obaw związanych ze zdrowiem psychicznym, na które naprawdę duży wpływ miało moje spożycie alkoholu”.
Osoba zdała sobie sprawę, że jej picie szybko się nasiliło podczas pandemii, zaczynając się wcześniej każdego dnia. Wystraszyło ją to na tyle, że postanowiła odkryć pełną trzeźwość. To, co odkryła, zmieniło jej życie:
„Patrzę na to, co wydarzyło się dzięki mojej trzeźwości i odstawieniu alkoholu, a kolejną częścią tego, dlaczego tak bardzo mnie to pasjonuje, jest to, że widzę to również u moich klientów, że blokady, które mamy w życiu, wyzwania, przez które przechodzimy sprawiają, że myślimy, iż alkohol pomaga, a tak naprawdę przeszkadza nam na tak wiele sposobów.
Usunięcie alkoholu to często jedyny katalizator, którego potrzebujemy, aby poprawić nasze zdrowie fizyczne, nasze zdrowie psychiczne, nasze relacje, naszą karierę, nasze finanse, wszystkie rzeczy, które są dla nas wyzwaniem”.
Strategie ograniczania/eliminowania
Dla osób zainteresowanych odkrywaniem życia z mniejszą ilością (lub bez) alkoholu, Scheller zaproponował kilka pomocnych sugestii:
1.Bądź ciekawy i kształć się – czytaj książki, słuchaj podcastów i dowiedz się o wpływie alkoholu na zdrowie.
2.Znajdź wsparcie społeczności – Scheller prowadzi społeczność internetową o nazwie Functional Sobriety Network. Dostępnych do niej mają także inne grup wsparcia.
3.Sprawdź swoje media społecznościowe – Usuń konta, które gloryfikują picie alkoholu i zamiast tego śledź trzeźwych influencerów.
4.Zajmij się pierwotnymi przyczynami – przyjrzyj się, dlaczego pijesz – stres, presja społeczna, nawyk – i znajdź zdrowsze alternatywy.
5.Wspieraj swój organizm odżywczo – Suplementy takie jak L-teanina, L-glutamina, NAC, witaminy z grupy B i ostropest plamisty mogą pomóc w walce z głodem i detoksykacją.
6.Stabilizacja poziomu cukru we krwi – Zwiększenie spożycia białka i regularne spożywanie posiłków pomaga zmniejszyć apetyt na alkohol.
7.Bądź otwarty na temat swojego wyboru – Scheller zachęca ludzi, aby po prostu powiedzieli, że nie piją dla zdrowia, jeśli zostaną o to zapytani.
Jedną z najpotężniejszych zmian, za którymi opowiada się Scheller, jest zmiana sposobu myślenia o alkoholu w swoim życiu w celu przeformułowania relacji z piciem:15
„Wcześniej jedynymi osobami, które rzucały picie, były osoby, które identyfikowały się jako mające problem i dlatego być może muszą rzucić picie. Tymczasem, nie musisz mieć problemu, aby zdecydować, że chcesz to zbadać. Nie musisz nawet regularnie pić, by stwierdzić: „Wiesz co? To jest coś, co mogę chcieć zbadać”.
Innymi słowy, decyzja o niepiciu jest pozytywną, wzmacniającą decyzją dla zdrowia – a nie karą lub deprywacją.
Optymalizacja zdrowia mitochondriów
Kiedyś myślałem, że wypicie drinka lub dwóch od czasu do czasu jest raczej nieszkodliwe, a nawet korzystne. Teraz widzę to zupełnie inaczej.
Kiedyś piłem alkohol kilka razy w roku. Teraz, odkąd poznałem te informacje, w ogóle nie piję alkoholu. Zachęcam każdego, kto to czyta, do poważnego przewartościowania swoich relacji z alkoholem. Zapoznajcie się z badaniami. Zastanówcie się, czy ulotna przyjemność płynąca z wypicia drinka jest warta bardzo realnych szkód, jakie wyrządza on waszemu ciału.
Głębsze zrozumienie wpływu alkoholu wiąże się z moimi szerszymi badaniami nad tym, co naprawdę napędza zdrowie i długowieczność: funkcją mitochondriów. W mojej książce „Your Guide to Cellular Health: Unlocking the Science of Longevity and Joy” badam, w jaki sposób optymalizacja mitochondriów jest kluczem do zapobiegania i odwracania chorób przewlekłych.
Alkohol jest jednym z kilku głównych czynników, które uszkadzają mitochondria i przyspieszają starzenie się. Inne z nich to nadmiar tłuszczów omega-6, ekspozycja na pole elektromagnetyczne (EMF) i substancje chemiczne zaburzające gospodarkę hormonalną. Eliminując te szkodliwe czynniki i wspierając zdrowie komórek, można znacznie poprawić swoją witalność i długość życia.
Zmiana kulturowa
Scheller i ja wierzymy, że jesteśmy na początku poważnej zmiany kulturowej w sposobie postrzegania alkoholu – podobnej do zmieniającej się postawy wobec palenia w poprzednich dziesięcioleciach. Ponieważ coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z prawdziwego wpływu picia na zdrowie, wybór stylu życia bez alkoholu będzie prawdopodobnie coraz bardziej powszechny i akceptowany. Zmiana ta nie nastąpi z dnia na dzień, ale każda osoba, która zdecyduje się ograniczyć lub rzucić palenie, przyczynia się do zmiany narracji. Jak ujął to Scheller:6
„Musimy mówić o tym głośniej i odważniej. To znowu ważny powód, dla którego nie chciałem być kimś, kto żył w cieniu, kto był anonimowy w tym temacie, ponieważ nadszedł czas na zmianę. Myślę, że znajdujemy się nad przepaścią zmiany kulturowej i to od każdego z nas zależy, czy zrobimy ten krok dla siebie i dla naszego życia”.
Przemyśl tę relację
Jestem bardziej niż kiedykolwiek przekonany, że alkohol nie ma miejsca w prawdziwie zoptymalizowanym pod kątem zdrowia stylu życia. Ryzyko znacznie przewyższa wszelkie postrzegane korzyści lub chwilową przyjemność. Zachęcam do szczerego przyjrzenia się własnym nawykom związanym z piciem alkoholu. Czy ograniczenie lub wyeliminowanie alkoholu może poprawić twoje zdrowie, energię i ogólną jakość życia? Badania zdecydowanie sugerują, że tak.
„Twoje zdrowie i dobre samopoczucie to doskonała wymówka, by powiedzieć: „Hej, teraz nie piję” lub „Próbuję ograniczyć picie, ponieważ wiem, że ma to negatywny wpływ na moje zdrowie”” – powiedziała Scheller.
Twoje przyszłe ja – z lepszym zdrowiem, jaśniejszym myśleniem i prawdopodobnie dłuższą żywotnością – podziękuje ci za dokonanie tej zmiany. Pracujmy razem, aby stworzyć kulturę, w której rezygnacja z picia jest postrzegana jako mądra, świadoma zdrowotnie decyzja.
Zastrzeżenie: Cała zawartość tej strony internetowej opiera się na opiniach dr Mercoli, chyba że zaznaczono inaczej. Poszczególne artykuły opierają się na opiniach danego autora, który zachowuje prawa autorskie zgodnie z oznaczeniem. Informacje zawarte na tej stronie nie mają na celu zastąpienia indywidualnej relacji z wykwalifikowanym pracownikiem służby zdrowia i nie stanowią porady medycznej. Jest ona przeznaczona do dzielenia się wiedzą i informacjami pochodzącymi z badań i doświadczeń dr Mercoli i jego społeczności. Dr Mercola zachęca do podejmowania własnych decyzji dotyczących opieki zdrowotnej w oparciu o własne badania i we współpracy z wykwalifikowanym pracownikiem służby zdrowia. Jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią, przyjmujesz leki lub cierpisz na jakąś chorobę, skonsultuj się z lekarzem przed użyciem produktów opartych na tych treściach.
Jeśli chcesz wykorzystać artykuł na swojej stronie, kliknij tutaj. Niniejsza treść może być kopiowana w całości, z zachowaniem praw autorskich, danych kontaktowych, kreacji i informacji, bez specjalnej zgody, jeśli jest wykorzystywana wyłącznie w formacie non-profit. Jeśli pożądane jest jakiekolwiek inne wykorzystanie, wymagana jest pisemna zgoda dr Mercoli.
© 1997-2024 Dr Joseph Mercola. Wszelkie prawa zastrzeżone.