Utrata masy ciała nie równa się lepszemu zdrowiu, alkohol jest w porządku z umiarem – ten profesor odwraca zasady zdrowotne na głowie
Jack Rear
Fredrik Nyström jest profesorem chorób wewnętrznych i endokrynologii na Uniwersytecie Linköping w Szwecji. „Nie jestem osobą kontrowersyjną. Przynajmniej nie staram się być”.
Prof. Fredrik Nyström spędził swoją 25-letnią karierę na Uniwersytecie Linköping w Szwecji, obalając mity zdrowotne, kwestionując uprzedzenia i stawiając na głowie to, co myślimy, że wiemy o zdrowiu. „Chcę zmniejszyć niepokój ludzi związany ze zdrowiem” – mówi. „Będziesz żyć dłużej i lepiej, jeśli przestaniesz się martwić”.
„Jako lekarz chorób wewnętrznych, specjalizujący się w endokrynologii, leczę pacjentów z otyłością, cukrzycą typu 2, bezdechem sennym, wysokim poziomem cholesterolu i tak dalej. Wielu z nich rozpoczyna swoje konsultacje od powiedzenia mi, że zgrzeszyli” – mówi profesor Nyström. „Ludzie czują się okropnie, ponieważ nie mogą sprostać oczekiwaniom, jakie stawia przed nimi zachodnia opieka zdrowotna. To niesprawiedliwe”.
Pomimo jego łagodnego tonu, odkrycia profesora Nyströma okazały się zapalające. Po niesławnym eksperymencie Morgana Spurlocka z 2004 roku, w którym dokumentalista przez miesiąc jadł wyłącznie w McDonald’s, prof. Nyström powtórzył badanie w warunkach laboratoryjnych.
Jednak podczas gdy Spurlock został ostrzeżony przez lekarzy, że jeśli nadal będzie jadł w sieci fast foodów, umrze, uczestnicy badania prof. Nyströma przybrali na wadze, ale ogólnie czuli się dobrze.
„Im więcej tłuszczów nasyconych spożywali uczestnicy, tym lepszy był ich poziom cholesterolu – dokładnie odwrotnie niż ludzie myśleli”, wyjaśnia prof. Jego odkrycie było sprzeczne z przyjętą mądrością i niezliczonymi innymi badaniami, które konsekwentnie wykazywały, że tłuszcze nasycone zwiększają ryzyko zawałów serca i udarów mózgu. (Jednak badanie obserwowało uczestników tylko przez cztery tygodnie, więc prawdopodobnie lepiej nie sięgać zbyt łatwo po hamburgery i koktajle mleczne).
„Innym ważnym odkryciem było to, że cukier powodował znacznie większe ryzyko stłuszczenia wątroby niż spożywanie tłuszczów nasyconych. Odkrycia te były kontrowersyjne, ale potwierdziły je inne eksperymenty”.
W swojej nowej, kontrowersyjnej książce Lighten The Load On Your Shoulders, prof. Nyström bierze pod lupę proklamacje dotyczące zdrowia, by obalić to, co wydaje nam się, że wiemy o zdrowiu.
Jego głównym założeniem wyrażonym w przedmowie jest to, że „szczęśliwi ludzie żyją dłużej niż ci, którzy częściej są ponurzy, nawet jeśli wszystkie markery ryzyka sercowo-naczyniowego są ustawione na tym samym poziomie”. Autor ma nadzieję, że przełamując nasze obawy związane ze zdrowiem, będziemy nieco szczęśliwsi w tym temacie. Powołując się na 113 badań z ostatnich dwóch dekad, często przeprowadzonych przez samego profesora Nyströma, ale biorąc pod uwagę cały zakres współczesnej nauki, od diety po ćwiczenia i picie, książka ta jest często awangardowym, ale zawsze optymistycznym obaleniem błędnych i półprawd, które zakorzeniły się w popularnej nauce o zdrowiu.
Nyström
Nowa, kontrowersyjna książka Nyströma bierze pod lupę proklamacje dotyczące zdrowia, aby zdmuchnąć to, co myślimy, że wiemy o zdrowiu
„Chcę zmniejszyć ciężar spoczywający na barkach ludzi i dać im znać, że to w porządku, jeśli zmagają się z poradami zdrowotnymi” – wyjaśnia profesor Nyström. „Przeprowadziłem duże badanie na 756 pacjentach i odkryłem, że ci, którzy czują się szczęśliwsi, są zdrowsi. Bycie szczęśliwym i dobre samopoczucie jest ogromnym wskaźnikiem dobrego zdrowia”.
Dzięki zdrowemu rozsądkowi, ale absolutnemu skupieniu się na badaniach, Lighten The Load On Your Shoulders jest okrzykiem dla tych, którzy uważają, że diety nigdy nie działają dla nich, walczą o znalezienie czasu na ćwiczenia i chcą od czasu do czasu pozwolić sobie na kilka wad.
Oto niektóre z jego najbardziej interesujących spostrzeżeń.
Dieta Med jest jedyną dietą, która naprawdę działa
„Standardowe porady w ciągu ostatnich 40 lat sprowadzają się do” jedz więcej warzyw, jedz więcej owoców i unikaj tłuszczu », ale w kilku długoterminowych badaniach na temat diety nikt nie przestrzega tych zaleceń przez długi czas, a następnie za kilka lat ponownie przybiera na wadze« – mówi profesor Nyström. „Obserwuję to u moich pacjentów, ale zostało to również wykazane w badaniach: osoby otyłe nigdy nie wracają do normalnej wagi. Mogą stracić kilka kilogramów, ale niezwykle rzadko zdarza się, by ktoś stracił je wszystkie. W ciągu 35 lat pracy w zawodzie lekarza miałem dwóch takich pacjentów”.
W przeciwieństwie do standardowych porad (i dużego przeglądu z 2021 r. opublikowanego w czasopiśmie badawczym Obesity) uważa, że nie ma prawdziwego dowodu na to, że utrata wagi prowadzi do lepszego zdrowia.
„Liczne badania [w szczególności wpływowe badanie z 2004 r. przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley] wykazały ten” paradoks otyłości ”, mówi prof. „Jeśli masz nadwagę i uda ci się schudnąć, umierasz wcześniej niż osoby, które pozostały otyłe”. Chociaż tę anomalię można wytłumaczyć faktem, że sama utrata masy ciała może być oznaką choroby skracającej życie, takiej jak rak, profesor Nyström ma inne pomysły.
Uważa, że powodem jest to, że dieta jest miażdżąca dla duszy. „Jeśli się głodzisz, czujesz głód przez cały czas, odmawiasz sobie kieliszka wina lub czekolady, to cię miażdży. To cię zabija” – uważa.
„Nowe leki odchudzające, takie jak Wegovy, mogą być rozwiązaniem. Utrata masy ciała działa i zmniejsza chorobę sercowo-naczyniową” – przyznaje. „Podejrzewam, że to dlatego, że powstrzymuje uczucie głodu, więc nie czujesz się tak nieszczęśliwy przez cały czas”.
Prof. Nyström przyznaje, że nadwaga jest szkodliwa dla zdrowia. Nadwaga powoduje liczne problemy zdrowotne, od ataków serca, przez udary, po demencję. „Znajdź dietę długoterminową, zamiast zmieniać to, co jesz” – radzi.
„Dieta śródziemnomorska jest dosłownie jedyną dietą, która okazała się skuteczna w ograniczaniu chorób układu krążenia” – mówi prof. „To wszystko, co mamy. Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia o 30% w ciągu najbliższych pięciu lat”.
Przestań ćwiczyć tak intensywnie!
Chociaż mamy tendencję do myślenia, że maratończycy i króliczki na siłowni są bastionami dobrego zdrowia, może to być bardziej niebezpieczne, niż nam się wydaje.
Ćwiczenia są dobre dla zdrowia, ale wszyscy powinniśmy się uspokoić i ćwiczyć mniej. „Absolutnie wierzę w ćwiczenia” – mówi profesor Nyström. „Idź na spacer. Przejdź kilka kilometrów każdego dnia. Jeśli jest to łatwe, idź szybciej. Jeśli jest to trudne, idź wolniej i przyspiesz w przyszłości. Chodzenie obniża poziom glukozy, pomaga w walce z insulinoopornością i do pewnego stopnia zwiększa tempo metabolizmu”.
„Ludzie cały czas umierają w dużych maratonach. Oczywiście intensywne ćwiczenia nie są dobre dla ludzi. To było trudne do zaakceptowania przez społeczność medyczną” – dodaje. Badania przeprowadzone przez Mayo Clinic wykazały, że osoby, które przebiegły maraton, mają trzykrotnie większe ryzyko wystąpienia blizn na mięśniu sercowym w porównaniu z osobami, które nigdy tego nie robiły. „Popychasz serce tak daleko, że jego część umiera” – mówi profesor Nyström. „Blizny te można zobaczyć na rezonansie magnetycznym. Stwarza to ryzyko migotania przedsionków [nieregularnego bicia serca], które może prowadzić do zakrzepów krwi, a nawet niewydolności serca”.
Dotyczy to nie tylko osób starszych. „Przeprowadziłem badanie, w którym poprosiliśmy grupę 25-latków o przebiegnięcie 5 km tak szybko, jak to możliwe. Siedemdziesiąt procent z nich miało niewielkie uszkodzenia serca” – mówi profesor Nyström.
Nie oznacza to, że nie ma wielu przeciwnych badań, które pokazują, że ćwiczenia o wysokiej intensywności mogą poprawić kondycję i zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej, ale nawet młodzi, sprawni sportowcy powinni robić odpowiednie dni odpoczynku. Wydaje się, że kluczowym przesłaniem jest to, aby nie przesadzić.
Innym powodem, dla którego warto ćwiczyć, jest utrata masy ciała, choć ponownie prof. Nyström twierdzi, że jest to bardziej złożone. „Jeśli zwiększysz ćwiczenia fizyczne w dużym stopniu, tempo metabolizmu [spalanych kalorii] spowolni, stanie się mniej skuteczne w odchudzaniu” – wyjaśnia. „Było to ważne, gdy byliśmy łowcami-zbieraczami: gdybyśmy nie mogli spowolnić tempa metabolizmu podczas pogoni za zdobyczą, musielibyśmy jeść nieprzyzwoite ilości lub umrzeć”.
Polecane
Próbowałem każdej sztuczki, aby przedłużyć swoje życie – i odkryłem sekret dobrego życia.
Treningi siłowe również mogą zwiększyć tempo metabolizmu (ponieważ organizm spala więcej kalorii, aby utrzymać mięśnie niż inne tkanki), ale nie obciążaj serca podczas ich wykonywania. Prof. Nyström uważa, że systemy opieki zdrowotnej „marnują pieniądze”, każąc ludziom ćwiczyć, bo to „w zasadzie nie działa”, mówi. „Nikt nigdy nie udowodnił, że jeśli poprosisz kogoś o więcej ćwiczeń, zwiększy to jego długowieczność. Nie ma żadnego skutku zwiększenia nawyku ćwiczeń przez ponad rok”. Krótko mówiąc, umiarkowane ćwiczenia mogą być dobre, ale najważniejszą rzeczą jest wykonywanie ich na poziomie, który można utrzymać i wykonywać konsekwentnie.
Alkohol może być dobry w umiarkowanych ilościach (nie tylko czerwone wino)
„Mamy specyficzny system rozkładania alkoholu. Po co mielibyśmy go rozwijać, gdybyśmy nie mieli go pić?” – pyta prof. „Picie alkoholu w umiarkowanych ilościach jest w porządku, a prawdopodobnie nawet dobre dla ciebie”.
Badania wykazały, że umiarkowane ilości alkoholu (jeden mały kieliszek wina dziennie dla kobiet lub dwa dziennie dla mężczyzn) pomagają obniżyć poziom glukozy i zrównoważyć poziom cholesterolu w ciągu trzech miesięcy. Istnieją również dowody na to, że kieliszek wina wieczorem obniża ciśnienie krwi. Ale może to nie być tylko czerwone wino.
„W głównym badaniu dotyczącym diety śródziemnomorskiej zalecano czerwone wino, więc mamy na to dowody” – mówi prof. Jednak inne alkohole mogą mieć taki sam efekt.
„Przeprowadziłem badanie, w którym uczestnicy pili czerwone wino lub czerwone wino odalkoholizowane” – wyjaśnia prof. „To samo, z wyjątkiem tego, że jedno zawierało alkohol, a drugie nie. Ci, którzy pili alkohol, mieli niższy poziom glukozy we krwi niż ci, którzy pili wersję bezalkoholową. To sugeruje, że można pić wódkę lub inny alkohol, o ile [nie zawiera więcej jednostek] niż ustalona ilość wina”.
Nie wspomina on o mniej wesołych badaniach łączących alkohol z rakiem i demencją.
Śniadanie nie jest najważniejszym posiłkiem dnia, zamiast niego pij kawę
Podczas gdy śniadanie jest często wymieniane jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia, współczesna nauka rozbiega się na ten temat. Prof. Nyström zdecydowanie opowiada się przeciwko śniadaniom. „Jak mówię, dieta śródziemnomorska jest jedyną udowodnioną zdrową dietą, a tradycyjnie byłaby to dieta bez śniadania, ale z dużym obiadem i wieczornym posiłkiem”.
Zalecane
Jak picie kawy każdego ranka wpływa na zdrowie jelit?
„Moje badania wykazały, że spożywanie dużych i nielicznych posiłków, unikanie węglowodanów, pomaga efektywniej spalać kalorie” – dodaje. „Wiele danych wykazało, że jesteśmy zaprojektowani do dużych posiłków, więc nie podjadaj i jedz dwa duże posiłki dziennie z dużą ilością czasu pomiędzy nimi. Zmniejsza to ryzyko przybierania na wadze i pomaga schudnąć”.
Poranną kawę można jednak pić bez obaw. Dawne badania doprowadziły do paniki, że kawa zwiększa poziom kortyzolu (hormonu stresu), co według naukowców może powodować migotanie przedsionków i potencjalnie prowadzić do udarów.
Nowsze badania wykazały, że ryzyko to jest przesadzone. W rzeczywistości kawa zwiększa koncentrację i daje osobom, które ją piją, trochę tej kluczowej „energii”. „Tak, po wypiciu kawy następuje wzrost poziomu kortyzolu, ale nie jest on duży i prawdopodobnie wiąże się ze zwiększoną koncentracją” – mówi prof. „Kiedy ludzie piją kawę, osiągają lepsze wyniki. Wystarczy wypić ją wcześnie, aby nie wpływała na sen”.
Jeśli jednak kawa wywołuje u Ciebie roztrzęsienie, odłóż pierwszą kawę do połowy lub późnego ranka, kiedy to poziom kortyzolu zaczyna naturalnie spadać.
Najważniejszą miarą zdrowia jest wigor w kroku.
Ostatecznie, zgodnie z jednym z badań prof. Nyströma, w którym przeanalizowano wyniki zdrowotne 756 uczestników, kluczem do bycia zdrowym jest zdrowe samopoczucie. A nie można czuć się zdrowym, jeśli ciągle słyszy się, że robi się coś niewłaściwego.
„Napisałem artykuł porównujący wyniki zdrowotne dużej grupy pacjentów z cukrzycą typu 2 na podstawie tego, jak się czuli” – wyjaśnia prof. „Umieściliśmy ludzi na skali od jednego do pięciu w oparciu o to, jak bardzo czuli się radośni. Ci, którzy czuli się bardziej radośni, pomimo takich samych lub nawet gorszych wskaźników zdrowia fizycznego, żyli dłużej i rzadziej cierpieli na choroby układu krążenia”.
„Nie wiemy dlaczego, ale istnieje silny związek między dobrym samopoczuciem a poczuciem dobrostanu, wykraczający poza to, co możemy fizycznie zmierzyć” – mówi. „To mnie motywuje. Jeśli mogę sprawić, by ludzie czuli się mniej źle z powodu rzeczy, które robią źle, niektóre życia mogą zostać uratowane, a ludzie będą mieli wyższą jakość życia”.
Książka „Lighten The Load On Your Shoulders” [Uwolnij swoje ramiona] autorstwa profesora Friedrika H. Nystroma jest dostępna w języku angielskim jako eBook na Amazon lub BookBeat. Jej autor Fredrik Nystrom to ekspert ds. otyłości, który nie wierzy w diety – i twierdzi, że powinniśmy mniej ćwiczyć ©
autor tekstu: Jack Rear
Telegraph Media Group Holdings Limited 2025