You are currently viewing NAJBARDZIEJ TOKSYCZNE MIĘSO

NAJBARDZIEJ TOKSYCZNE MIĘSO

Analiza przeprowadzona przez dr Josepha Mercolę

22 grudnia 2024 r.

Rozmawiałem z „Tea Time”, programem organizowanym przez Children’s Health Defense, o zagrożeniach związanych z podrabianym mięsem, aby podnieść świadomość na temat tego najnowszego ataku na ludzkie zdrowie.

Fałszywa żywność – w tym mięso hodowane w laboratoriach, nabiał wolny od zwierząt i mięso roślinne – to najnowsza próba globalistów kontrolowania dostaw żywności.

Globaliści próbują zastąpić hodowlę zwierząt mięsem hodowanym w laboratoriach, co pozwoli prywatnym firmom skutecznie kontrolować populację ludzką.

Pomysł, że zwierzęta muszą zostać usunięte z rolnictwa, aby uratować planetę, jest błędny; zwierzęta są integralną i niezbędną częścią procesu odbudowy.

Fałszywe mięso to ultraprzetworzona mieszanka chemikaliów, składników GMO, pestycydów i toksycznego kwasu linolowego, która będzie promować choroby przewlekłe.

Na pierwszy rzut oka sztuczne mięso brzmi jak idealne rozwiązanie, które położy kres głodowi na świecie, ochroni dobrostan zwierząt i uratuje planetę przed zniszczeniem środowiska. Nawet krótkie spojrzenie pod powierzchnię ujawnia jednak znacznie bardziej nikczemną rzeczywistość.

Aby pomóc w podniesieniu świadomości na temat tego najnowszego ataku na ludzkie zdrowie, niedawno rozmawiałem z prowadzącą Polly Tommey w programie „Tea Time”, prowadzonym przez Children’s Health Defense, o zagrożeniach związanych z fałszywymi produktami mięsnymi.1

Fałszywe mięso to kontrolowanie dostaw żywności

Fałszywa żywność – w tym mięso hodowane w laboratoriach, nabiał wolny od zwierząt i mięso roślinne – to najnowsza próba globalistów kontrolowania dostaw żywności. Były sekretarz stanu USA i doradca ds. bezpieczeństwa narodowego Henry Kissinger powiedział kiedyś: „Kontroluj ropę naftową, a będziesz kontrolować narody; kontroluj żywność, a będziesz kontrolować ludzi”.

Kontrolowanie ludzi to ich cały program

Globaliści od dawna posiadają monopol na przemysł zbożowy dzięki opatentowanym genetycznie modyfikowanym organizmom (GMO). Na początku 2010 roku niewiele osób wiedziało o GMO. W 2011 roku zaczęliśmy edukować opinię publiczną na temat niebezpieczeństw związanych z GMO, ponieważ stanowiły one poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego i środowiska.

W 2012 r. w Kalifornii podjęto inicjatywę wyborczą mającą na celu wprowadzenie obowiązku etykietowania genetycznie modyfikowanej żywności i jej składników. Inicjatywa została nieznacznie przegrana z powodu ogromnych darowizn od międzynarodowych korporacji, ale w dłuższej perspektywie wygraliśmy, ponieważ świadomość na temat GMO w dostawach żywności znacznie wzrosła. Obecnie większość osób dbających o zdrowie unika GMO.

Podobny trend występuje obecnie w przypadku sztucznej żywności. Globaliści próbują zastąpić hodowlę zwierząt mięsem hodowanym w laboratoriach, co pozwoli prywatnym firmom skutecznie kontrolować całą podaż żywności.

Fałszywe mięso jest jeszcze gorsze niż CAFO

Wiele osób zdaje sobie sprawę z pułapek związanych z operacjami skoncentrowanego żywienia zwierząt (CAFO) – nienaturalnej diety opartej na zbożach GMO, zatłoczonych warunków, nieludzkiego traktowania, nadmiernego zanieczyszczenia i szerzącego się rozprzestrzeniania się chorób. CAFO są złe – ale nowa era fałszywej żywności będzie jeszcze gorsza.

Dzięki opatentowanym produktom z fałszywego mięsa globaliści będą mieli bezprecedensową kontrolę nad zdrowiem ludzi.3 Szlachetnie brzmi próba zapewnienia całej światowej populacji metodami wolnymi od zwierząt, ale to oszustwo.

Will Harris jest pionierem rolnictwa regeneracyjnego, który prowadzi White Oak Pastures w Bluffton w stanie Georgia. Produkuje wysokiej jakości produkty karmione trawą, w tym wołowinę i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, w sposób korzystny dla konsumentów, środowiska i kondycji finansowej swojej firmy. Podczas gdy globaliści rozpowszechniają ideę, że żywność pochodzenia zwierzęcego niszczy planetę, gdy jest hodowana w sposób regeneracyjny, tak jak robi to Harris, jest to dalekie od prawdy.

To sztuczna żywność ostatecznie zagraża środowisku. „Sekwestrujemy 3,5 funta ekwiwalentu dwutlenku węgla na każdy funt wołowiny karmionej trawą, którą sprzedajemy. Jak na ironię, ci sami inżynierowie środowiska przeprowadzili analizę Impossible Burgers” – powiedział Harris w programie »The Joe Rogan Experience«. „Emitują one 3,5 funta ekwiwalentu dwutlenku węgla „

Rolnictwo regeneracyjne[1] pokona fałszywą żywność

Impossible Foods, wraz z Beyond Meat, jest głównym graczem na rynku sztucznego mięsa. Firma twierdziła, że ma lepszy ślad węglowy niż hodowle żywych zwierząt i zatrudniła Quantis, grupę naukowców i strategów, aby udowodnić swoją rację. Zgodnie z podsumowaniem wykonawczym, jej produkt zmniejszył wpływ na środowisko od 87% do 96% w badanych kategoriach, w tym w zakresie zajmowania gruntów i zużycia wody.

Porównuje to jednak sztuczne mięso do mięsa z CAFO, które jest silnie niszczące dla środowiska i w niczym nie przypomina farmy Harrisa. Harris zlecił podobną analizę firmie Quantis dla White Oaks i opublikował 33-stronicowe badanie pokazujące porównanie emisji White Oaks Pastures z konwencjonalną produkcją wołowiny.

O ile produkcja sztucznego mięsa zmniejszyła swój ślad węglowy nawet o 96% w niektórych kategoriach, White Oaks miało całkowitą emisję netto w liczbach ujemnych w porównaniu z mięsem produkowanym przez CAFO.

Co więcej, wołowina karmiona trawą z White Oak Pastures miała ślad węglowy o 111% niższy niż typowe amerykańskie CAFO, a jej system regeneracyjny skutecznie wychwytywał węgiel z gleby, co równoważyło większość emisji związanych z produkcją wołowiny.

„System WOP [White Oak Pastures] skutecznie wychwytuje węgiel z gleby, równoważąc większość emisji związanych z produkcją wołowiny” – stwierdzono w raporcie. „W najlepszym przypadku produkcja wołowiny w systemie WOP może mieć pozytywny wpływ netto na klimat. Wyniki pokazują ogromny potencjał.”

Tak więc pomysł, że zwierzęta muszą zostać usunięte z rolnictwa, aby ocalić planetę, jest całkowicie (o) błędny. W rzeczywistości zwierzęta są integralną i niezbędną częścią procesu odbudowy.

Czym jest sztuczne mięso?

Fałszywe mięso jest sprzedawane jako zdrowa żywność, ale to nic innego jak wysoce przetworzona mieszanina chemikaliów. Na przykład Impossible Foods wykorzystuje inżynierię genetyczną do wstawiania DNA z roślin sojowych do drożdży, tworząc drożdże GE z genem leghemoglobiny sojowej. Impossible Foods określa ten związek jako „hemowy[2]”, ale technicznie rzecz biorąc, rośliny produkują żelazo niehemowe, a jest to hemoglobina sojowa pochodząca z drożdży GE. Żelazo hemowe występuje tylko w mięsie i owocach morza. Żelazo hemowe firmy Impossible Foods jest stosowane w ich hamburgerach ze sztucznego mięsa jako dodatek barwiący, który sprawia, że produkt wydaje się „krwawić” jak prawdziwe mięso.

Skutki zdrowotne hemu GE są wciąż nieznane, nie powstrzymało to jednak amerykańskiej Agencji Żywności i Leków przed zatwierdzeniem leghemoglobiny sojowej w 2019 roku. Centrum Bezpieczeństwa Żywności (CFS) złożyło pozew kwestionujący zatwierdzenie, które nazwali działanie „zbyt szybkim i ryzykownym dla zdrowia publicznego”.

W swoim pozwie CFS zwraca uwagę, że leghemoglobina sojowa jest produkowana przy użyciu biologii syntetycznej, czyli „inżynierii genetycznej na sterydach”, która nie tasuje fragmentów DNA między gatunkami, ale zamiast tego konstruuje nowe części biologiczne, urządzenia i systemy, które nie istnieją w świecie przyrody.

Powodem, dla którego Impossible Foods zwróciło się do biologii syntetycznej w celu wyprodukowania genetycznie zmodyfikowanej leghemoglobiny sojowej jest to, że nie było w stanie wyekstrahować wystarczającej ilości substancji bezpośrednio z korzeni soi, aby wyprodukować swoje fałszywe produkty mięsne na przemysłową, masową skalę. GRAS FDA dla leghemoglobiny sojowej ma 526 stron, jeśli daje to jakiekolwiek wyobrażenie o złożoności przemysłowej tej tak zwanej „zdrowej” żywności GRAS.

Beyond Meat jest podobnie przetwarzany przemysłowo. Paszteciki Beyond Burger zawierają 22 składniki. Wśród nich znajdują się tłoczony metodą wyciskania olej rzepakowy, izolat białka grochu, celuloza z bambusa, modyfikowana skrobia spożywcza i metyloceluloza – nie jest to „zdrowa” żywność. Przekształcenie tych składników w pasztecik przypominający mięso wymaga dalszego przetwarzania.

Podejrzane jest również to, że o ile prawdziwie naturalna żywność nie może być opatentowana, Impossible Foods posiada co najmniej 14 patentów, a około 100 kolejnych czeka na rozpatrzenie.

Fałszywe mięso (Impossible Foods) zawiera glifosat, LA

Biorąc pod uwagę, że wiele składników fałszywych produktów mięsnych jest wytwarzanych z soi modyfikowanej genetycznie, nie jest zaskakujące, że są one również zanieczyszczone herbicydem glifosatem. Grupa rzeczników konsumentów Moms Across America (MAA) zleciła Health Research Institute Labs (HRI Labs), niezależnemu laboratorium, które testuje zarówno mikroelementy, jak i toksyny znajdujące się w żywności, w celu ustalenia, ile glifosatu znajduje się w Impossible Burger i jego konkurencie, Beyond Burger.

Całkowity wynik zawartości glifosatu i AMPA, głównego metabolitu glifosatu, w burgerach wynosił 11,3 części na miliard (ppb) w Impossible Burger i 1 ppb w Beyond Burger.

Kiedy ujawniono niepokojące wyniki, Impossible Foods zaangażowało się w kampanię oszczerstw, aby spróbować zdyskredytować MAA, nazywając grupę matek „anty-GMO, antyszczepionkową, antynaukową, fundamentalistyczną grupą, która cynicznie sprzedaje toksyczny napar dezinformacji medycznej i całkowicie nieuregulowanych, niesprawdzonych, potencjalnie toksycznych »suplementów« znachorów … ”18.

Glifosat w sztucznym mięsie to jedna kwestia. Kolejnym jest nadmierna ilość tłuszczu omega-6 w postaci kwasu linolowego (LA). Moim zdaniem ta trucizna metaboliczna jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do wzrostu liczby chorób przewlekłych. Ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że podróbki mięsa nie zawierają zdrowych tłuszczów zwierzęcych. Cały tłuszcz pochodzi z przemysłowych olejów roślinnych, takich jak olej sojowy i rzepakowy, które są głównym źródłem LA.

Wyeliminowanie ultraprzetworzonej żywności z diety jest niezbędne do utrzymania niskiego spożycia LA, w tym sztucznego mięsa.

Precyzyjna fermentacja” również nie jest naturalna

Firmy produkujące sztuczną żywność chcą, abyś uwierzył, że ich produkty są naturalne, ponieważ są wytwarzane ze składników roślinnych, mimo że nic takiego nie istnieje w naturze. Precyzyjna fermentacja to kolejny termin używany przez przemysł biotechnologiczny w celu podbicia popularności prawdziwie prozdrowotnej naturalnej fermentacji.

Precyzyjna fermentacja w niczym jednak nie przypomina swojego naturalnego odpowiednika. Być może najbardziej niepokojące w stosowaniu precyzyjnej fermentacji jest to, że firmy mogą twierdzić, że jest ona naturalna.

Inżynieria metaboliczna jest głównym podzbiorem precyzyjnej fermentacji, która obejmuje metody takie jak sekwencjonowanie nowej generacji, przesiewanie bibliotek o wysokiej przepustowości, klonowanie molekularne i multiomika „w celu optymalizacji szczepów drobnoustrojów, szlaków metabolicznych, wydajności produktów i zwiększania skali bioprocesów. ” Brzmi to jak coś na farmie, prawda?

Niezależnie od tego, czy nazywa się to precyzyjną fermentacją, edycją genów, GMO czy czymś innym, nie daj się nabrać na szum, że jest to dobre dla ciebie lub planety.

Gdzie należy kupować mięso?

Jeśli sztuczne mięso nie jest zdrowe, a dobrym wyborem nie jest również mięso CAFO, rozsądnym pytaniem jest, gdzie można znaleźć mięso, które jest korzystne dla zdrowia i planety? Odpowiedzią jest poznanie rolnika w swojej okolicy. Odwiedź gospodarstwo i zobacz, jak hodowane są zwierzęta.

Zapoznaj się z zasobami dostępnymi w lokalnej społeczności. Społeczność naturalnie zatwierdzi sprzedawców, którzy hodują żywność we właściwy sposób. Jeśli nie możesz znaleźć lokalnej farmy przeżuwaczy, takich jak krowy, bawoły lub jagnięta, poszukaj certyfikowanych opcji ekologicznych w lokalnym sklepie spożywczym. Najlepiej jednak pozostać na miejscu i znaleźć źródło prawdziwej, pełnowartościowej żywności w pobliżu.

W miarę możliwości posadź ogródek warzywny, uprawiaj drzewa owocowe, a nawet hoduj kurczaki, jeśli jest to dozwolone w Twojej okolicy. W przypadku żywności, której nie możesz pozyskać samodzielnie, oprzyj się na swojej społeczności, aby wypełnić luki.

Podobnie jak w przypadku GMO, podnoszenie świadomości na temat zagrożeń związanych z fałszywym mięsem jest również ważne, szczególnie w tej wczesnej i agresywnie rozwijającej się fazie. Powiedz swojemu kręgowi społecznemu, że aby ratować planetę i wspierać swoje zdrowie, konieczne jest pominięcie wszystkich alternatyw fałszywego mięsa i wybranie prawdziwej żywności.

Kiedy kupujesz żywność, poznaj swojego rolnika[3] i szukaj gospodarstw regeneratywnych, biodynamicznych i/lub hodujących zwierzęta w oparciu karmienie trawą i itp. metod uprawy, które wspierają zdrową, autonomiczną populację.

Zastrzeżenie: Cała zawartość tej strony internetowej opiera się na opiniach dr Mercoli, chyba że zaznaczono inaczej. Poszczególne artykuły opierają się na opiniach danego autora, który zachowuje prawa autorskie zgodnie z oznaczeniem. Informacje zawarte na tej stronie nie mają na celu zastąpienia indywidualnej relacji z wykwalifikowanym pracownikiem służby zdrowia i nie stanowią porady medycznej. Jest ona przeznaczona do dzielenia się wiedzą i informacjami pochodzącymi z badań i doświadczeń dr Mercoli i jego społeczności. Dr Mercola zachęca do podejmowania własnych decyzji dotyczących opieki zdrowotnej w oparciu o własne badania i we współpracy z wykwalifikowanym pracownikiem służby zdrowia. Jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią, przyjmujesz leki lub cierpisz na jakąś chorobę, skonsultuj się z lekarzem przed użyciem produktów opartych na tych treściach.

Niniejsza treść może być kopiowana w całości, z zachowaniem praw autorskich, danych kontaktowych, kreacji i informacji, bez specjalnej zgody, jeśli jest wykorzystywana wyłącznie w formacie non-profit. W przypadku jakiegokolwiek innego wykorzystania wymagana jest pisemna zgoda dr Mercoli.

© 1997-2024 Dr Joseph Mercola. Wszelkie prawa zastrzeżone.


[1] Dla osób zainteresowanych praktyką rolnictwa regeneracyjnego polecamy książki Joela Salatina: Wszystko co robię jest nielegalne tł. Paulina Domachowska, Fijor Podolski Press Warszawa 2024. Wydawca (fijorpodolskipres.pl) informuje, że z początkiem 2025 roku ukażą się dwa kolejne tomy książek Joela Salatina n.t. rolnictwa regeneratywnego.

[2] Związek hemowy to grupa związków chemicznych (struktura hemu) organiczno-nieorganicznych, która jest kluczowym składnikiem wielu białek o istotnych funkcjach biologicznych, takich jak transport tlenu, metabolizm i reakcje enzymatyczne. Hem (część organiczna) składa się z pierścienia porfirynowego – dużej, płaskiej cząsteczki zbudowanej z atomów węgla, wodoru, azotu i tlenu. W centrum pierścienia znajduje się atom żelaza dwu lub trójwartościowego (część nieorganiczna), które może wiązać różne ligandy, takie jak tlen, dwutlenek węgla czy tlenek azotu.

[3] Analogicznie do wymogu znajomości swego klienta (KYC, czyli Know Your Client) proponujemy kategorię PSR (Poznaj Swego Rolnika). Służyć temu mogą oferowane przez NGO np. Braterstwa Ludzi Wolnych listy polecanych gospodarstw regeneratywnych.      

Dodaj komentarz

[contact-form-7 id=”298″ title=”Contact form”]